Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych kuchni w Europie, zaraz po Francji. Kreowane dania na bazie świeżych warzyw i owoców, nie dość że są bardzo dobre, ale i zdrowe. Gastronomia włoska nie kończy się na przygotowywaniu makaronów czy pięknie pachnących pizz. Trzeba również wspomnieć o włoskich deserach, które wzbudziły mocne zainteresowanie wśród nie tylko obywateli samej Italii, ale i świata.
Włoski deser
Wszystko zaczęło się od znanego wszystkim tiramisu, deser ten został zapamiętany w naszych umysłach ze względu na przyciągający zapach i przepyszny smak. Jest to deser podawany na zimno, więc nie trzeba się martwić o nastawianie piekarnika by je ogrzać. Deser złożony ze zwykłych biszkoptów, dzięki zanurzonym w aromatycznym amaretto uzyskuje kontretny smak, który jest wizytówką włoskich deserów.
Ciasteczka włoskie
Kruche i ugniatające się pod warstwą kremów ciastka zdobyły serca wszystkich ich próbujących, uważane są za destynację kulinarną. Najbardziej znane są kruche Cantuccini, pochodzące ze słonecznej Toskanii, ciastka nadziewane kawałkami migdałów, są jednym z najpopularniejszych włoskich wytworów. Inaczej nazywanymi Biscotti di Prato, była to pierwotna nazwa teraźniejszego „Cantuccini”. Jest to wypiek dość twardy, lecz po zanurzeniu w ciepłej kawie lub wina deserowego staje się miękkie i przepyszne. Można go zrobić w zaciszu domowym, będzie smakować równie dobrze, lecz robionych we Włoszech niczego nie zastąpi. Większość ciasteczek włoskich wywodzi się ze sławnej firmy Mulino Bianco, która od bardzo dawna, na masową skalę produkowała jak i produkuje łakocie Włoskie.
Mulino Bianco
Jest to firma, słynna w całych Włoszech produkująca ciastka, które znajdują się na pułkach sklepowych, a niekiedy domowych. Powstała w Parmie w 1974 roku, zaczęła produkcję od wypieków takich jak Galetti, Settembrini, Macine, Chicolatto i wiele innych. Październik 1974 roku był miesiącem przełomowym oraz zapoczątkowującym produkcję pysznych dzieł. Przez lata firma się rozwijała dbając o najwyższe standardy i jakość składników. Z roku na rok było córa lepiej, ciastka sprzedawano we Włoszech, a pózniej na całym świcie. Wszystkie produkty Mulino Bianco zrobione są ze zbóż, są lekkie, zdrowe i nadają się do kawy czy ciepłego mleka. Oczywiście najlepiej je zjeść w samym serca Toskanii, gdzie się wszystko zaczęło.
Macine – Bardzo dobre kruche ciastka, o okrągłym kształcie i dziurką na środku są pierwszymi wyprodukowanymi na drodze Mulino Bianco, smak śmietankowy tych ciastek jest dodaje tylko bardzo dobrego smaku.
Zobacz: ciastka z Włoch.
You may also like
Najnowsze artykuły
- Jak bezpiecznie kupić nieruchomość w Turcji – przewodnik dla inwestorów
- Farba dekoracyjna do elewacji – jak wybrać odpowiedni produkt na zewnątrz domu?
- Faktoring w pigułce
- Kulinarne warsztaty integracyjne: jak zaplanować imprezę integracyjną dla firmy, która zbuduje zespół
- Magiczna wycieczka do Transylwanii – odkryj atrakcje i tajemnice regionu
O naszym portalu
Szukasz miejsca, gdzie znajdziesz informacje i artykuły na różne tematy? Nasz portal wielotematyczny oferuje bogaty wybór tekstów z dziedziny sportu, rozrywki, biznesu, podróży, technologii i wielu innych. Każdy znajdzie u nas coś dla siebie.
Kategorie
- Biznes i finanse
- Budownictwo i architektura
- Dom i ogród
- Dzieci i rodzina
- Edukacja i nauka
- Elektronika i Internet
- Fauna i flora
- Film i fotografia
- Inne
- Kulinaria
- Marketing i reklama
- Medycyna i zdrowie
- Moda i uroda
- Motoryzacja i transport
- Nieruchomości
- Praca
- Prawo
- Rozrywka
- Ślub, wesele, uroczystości
- Sport i rekreacja
- Technologia
- Turystyka i rekreacja
Dodaj komentarz